Detail osoby

Rosario Guerra

Narodil se v italské Neapoli, kde navštěvoval taneční školu Spazio Danza School vedenou Annalisou Cernese. Poté začal studovat baletní školu Scuola del Balletto di Toscana ve Florencii pod vedením Cristiny Bozzolini a ihned po jejím absolvování se stal členem souboru Junior Balletto di Toscana. V roce 2009 se stal sólistou souboru Balletto Teatro di Torino pod vedením Loredany Furno.

Od roku 2010 do roku 2019 byl Rosario Guerra součástí souboru Gauthier Dance Company, kde tančil choreografie od Érica Gauthiera, Alejandra Cerruda, Jiřího Kyliána, Maura Bigonzettiho, Paula Lightfoota & Sol León, Christiana Spucka, Jiřího Bubeníčka, Itzika Galiliho, Marca Goeckeho, Cayetana Sota, Ohada Naharina, Hofeshe Schechtera a mnoha dalších.

V letech 2019–2024 byl sólistou souboru Staatsballett Hannover vedeného Marcem Goeckem a se souborem vystoupil na různých mezinárodních tanečních galavečerech a festivalech po celém světě. Od sezóny 2024/2025 pracuje jako nezávislý baletní pedagog a asistent choreografa Marca Goeckeho.

Během své kariéry získal Rosario Guerra řadu ocenění. Byl vyhlášen nejlepším italským tanečníkem v zahraničí podle časopisu Danza&Danza (2011), nejlepším tanečníkem sezóny podle časopisu Dance for You Magazine (2012) a tanečníkem roku podle ročenky Jahrbuch Tanz (2016). Dále obdržel ocenění nováček měsíce podle německého časopisu Tanz (2016) a nejlepší performer roku podle časopisu Danza&Danza (2016). Časopis Dance for You Magazine ho pak v roce 2018 označil za nejlepšího mladého tanečníka i nejlepšího mužského tanečníka. Ve stejném roce získal rovněž nominaci na prestižní cenu DER FAUST 2018 za interpretaci choreografie Marca Goeckeho Infant Spirit. Jedním z jeho nejnovějších úspěchů je ocenění nejlepší italský tanečník v zahraničí na festivalu Premio Napoli in Danza (2021).

Za pravdivost a věcnou správnost informací uvedených v životopise zodpovídá umělec.

Inscenační tým

Inscenační tým

2024/2025

Název inscenace Funkce Divadlo
Duet z Ptáka Ohniváka
Nastudování choreografie
Národní divadlo moravskoslezské
Sponzoři a partneři:
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners