Detail osoby

Marco Goecke

Baletní vzdělání získal na akademii Heinz-Bosl-Stiftung v Mnichově (1988) a na konzervatoři Royal Conservatoire v Haagu (1995). Následně nastoupil do angažmá v opeře Berlin State Opera. Působil také v divadle Theater Hagen, kde v roce 2000 vytvořil svou první choreografii s názvem Loch. Následovaly další choreografie pro taneční společnost Noverre-Society s tanečníky souboru Stuttgart Ballet (SB) a pozvání do institutu New York Choreographic Institute. V červenci roku 2003 Marco Goecke vyhrál cenu Prix Dom Pérignon v Hamburku s choreografií Blushing v podání SB. V následujících letech dostal řadu zakázek od mezinárodních souborů, jako jsou Les Ballets de Monte Carlo, Norwegian National Ballet, Pacific Northwest Ballet v Seattlu a Berlin State Ballet.

V sezóně 2005/2006 byl Marco Goecke jmenován rezidenčním choreografem Stuttgartského baletu, kde v prosinci 2006 vytvořil svůj první narativní balet Louskáček, který později natočila televizní stanice ZDF. V letech 2006 až 2012 zastával rovněž pozici rezidenčního choreografa v nizozemském souboru Scapino Ballet v Rotterdamu. Od sezóny 2013/2014 je spolupracujícím choreografem v renomovaném divadle Nederlands Dans Theater. V letech 2019 až 2023 byl rezidenčním umělcem souboru Gauthier Dance ve Stuttgartu a zároveň zastával pozici uměleckého ředitele souboru State Ballet v Hannoveru.

Za svou dosavadní kariéru Marco Goecke vytvořil více než devadesát choreografií, přičemž mnohé z nich jsou uváděny i jinými soubory, než pro které byly původně určeny. Příkladem jsou soubory v Tel Avivu a São Paulu, Les Grands Ballets Canadiens v Montrealu, v Canadian National Ballet, Ballett-Theater v Mnichově, Finnish National Ballet v Helsinkách, Stanislavsky Theater v Moskvě, v Zurich Ballet, German Opera on the Rhine v Düsseldorfu nebo ve Vienna State Opera.

Marco Goecke obdržel několik mezinárodních ocenění, včetně Kulturní ceny spolkové země Bádensko-Württembersko (2005), Nižinského ceny v Monte Carlu (2006), ocenění Choreograf roku v anketě kritiků magazínu Tanz (2015), nizozemské taneční ceny Zwaan a italské ceny Danzadanza za nejlepší choreografii roku (2017). Poslední jmenované ocenění získal za své celovečerní dílo Nijinski, které vytvořil v roce 2016 pro taneční soubor Gauthier Dance ve Stuttgartu a které následně dosáhlo velkého úspěchu na světových turné. V roce 2022 Marco Goecke získal ocenění Jiří Kylián Ring a Německou taneční cenu (Deutscher Tanzpreis).  

Mezi jeho nejnovější úspěšné počiny patří celovečerní balet A Wilde Story pro soubor Staatsballett Hannover, jenž se zabývá životem a dílem spisovatele Oscara Wildea. V roce 2023 pak vytvořil choreografii In The Dutch Mountains pro nizozemský soubor Nederlands Dans Theater.

Od sezóny 2025/26 bude Marco Goecke uměleckým ředitelem a rezidenčním choreografem baletu ve švýcarském divadle Theatre Basel.

Za pravdivost a věcnou správnost informací uvedených v životopise zodpovídá umělec.

Inscenační tým

Inscenační tým

2024/2025

Název inscenace Funkce Divadlo
Duet z Ptáka Ohniváka
Autor
Kostýmy
Choreografie
Národní divadlo moravskoslezské
Sponzoři a partneři:
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners
Sponsors and partners